13.04.2018

Sundhed er for alle

Sundhedsprofiler er med til at give de første synlige resultater af LEVs satsning på øget sundhed blandt mennesker med udviklingshæmning på beskyttede værksteder

Arbejdet i LEVs SMUT-projekt - Sundhed, Motion, Udvikling og Trivsel - er kommet godt fra start. Et af hovedformålene med projektet er at afdække, hvordan den generelle sundhedstilstand er for udviklingshæmmede på beskyttede værksteder. - Der er udarbejdet sundhedsanalyser for akademikere, lagerarbejdere, direktører osv., men vi ved ikke ret meget om, hvordan sundhedstilstanden er for mennesker med udviklingshæmning på landets beskyttede værksteder. Det forventer jeg, at SMUT-projektet vil være med til at ændre på, siger Torben Wind, sekretariatschef i LEV og projektleder på SMUT.

Om man er syg, om man har ondt eller om hjertet slår lidt vel hurtigt, det er nogle af de helt centrale emner i SMUTprojektet. I tiden op til sommerferien vil mange medarbejdere på de involverede værksteder få tilbudt en sundhedsprofil. En sundhedsprofil er en individuel vurdering af personens samlede sundhedstilstand og giver adgang til en dialog om, hvordan man selv kan tage ansvar for at forbedre sin livskvalitet og dermed øge sundheden.

Sundhedskonsulent Mimi Løn, ALECTIA, der er med til at lave SMUT-projektet, oplever en overvældende interesse blandt medarbejdere på værkstederne for at tale om sundhed.

Fra mit arbejde oplever jeg, at alle mennesker, uanset hvor de arbejder, har en interesse i deres egen sundhed. Tendensen har desværre været, at vi synes, det har været vigtigere at beskæftige os med eksempelvis direktørens sundhed end mennesker med udviklingshæmning på beskyttede værksted, siger Mimi Løn.

-Det her projekt viser, at vi skal tage alle mennesker alvorligt - folkesundhed er heldigvis ikke kun for de kloge og de rige.

Samtalen om sundhed har mange ansigter
At komme til en fremmed og tale om sin egen opfattelse af, hvor sundt et liv man lever, er svært for alle, men det kan hjælpe at få lettet hjertet.

- En af de første dage, hvor jeg var ude og lave sundhedsprofiler på et af værkstederne, var der en medarbejder, som var rigtig nervøs, da han skulle ind til sundhedssamtalen. Han fortalte, at han var meget tørstig og tit træt, så en medarbejder i bofællesskabet havde sagt, at han hellere måtte blive undersøgt for sukkersyge. Et prik i fingeren gav resultatet, der var ikke tale om sukkersyge. Jeg tror, det var det bedste, der skete for medarbejderen den dag - tanken om at være syg havde fyldt urimeligt meget i hans sind, og efterfølgende havde vi en snak om, at han alligevel skulle undersøges af en læge, da man ikke altid skal være træt. For mig er det et eksempel på, at vi i hverdagen gør en forskel, siger Mimi Løn.

Opdaget i tide
Sundhedsprofilerne er først og fremmest et dialogredskab mellem medarbejderen på det beskyttede værksted og sygeplejersken, men selvfølgelig er det også en screening. Ved sidste uges sundhedstest blev der således fundet medarbejdere med alarmerende højt kolesterolniveau og blodtryk. Disse medarbejdere kendte ikke symptomerne.

Let læst for alle
En af de nyskabende tanker i SMUTprojektet er, at hver medarbejder, der får lavet en sundhedsprofil, får sin egen internetprofil, hvor resultaterne af målinger og aftaler med sygeplejersken ligger. Internetprofilen er konstrueret ved hjælp af tegninger og symboler, sådan at rigtig mange har mulighed for at benytte den. Sundhedsprofilen bliver desuden udleveret i papirform efter samtalen.

Målet med let-læst udgaven af de individuelle målsætninger er at lette dialogen hjemme i bofællesskabet, så man kan tale ud fra papiret/skærmen i stedet for, at man skal kunne huske alt, hvad sygeplejersken fortalte. Det handler om at gøre det nærværende og skabe ejerskab hos den enkelte medarbejder på værkstedet.