senge.jpg 23.09.2010

Fortidens grusomheder skal dokumenteres

Det er nærmest umuligt at finde dækkende betegnelser for den brug af "det hvide snit" over for børn med udviklingshæmning, som Kristeligt Dagblad i dag beretter om.

- Det er grusomt, siger Landsforeningen LEVs landsformand, Sytter Kristensen, og fortsætter: - Men når man ser, at det foregik helt frem til 1983, hvor ingen af de involverede kunne undgå at vide, at hvide-snit-operationer blev anset som moralsk uacceptable, bliver det fuldstændig uforståeligt.

- Det dokumenterer jo, at der har været et parallelsamfund, hvor der ingen grænser var for, hvad man kunne gøre ved mennesker med udviklingshæmning.

For at få gjort op og synliggjort denne triste del af Danmarks socialhistorie, kræver vi i LEV, at:

  • Åndssvageforsorgens historie dokumenteres. Det er en helt særlig og meget vigtig del af dansk socialhistorie, som hidtil har været overset og fortiet. Måske fordi det ikke helt passer ind i historien om, hvor fantastisk det danske velfærdssamfund altid har behandlet sårbare medborgere.
  • Historien skal formidles. Hvis vi skal forhindre en gentagelse af historien, skal kendskabet til åndssvageforsorgens historie forbedres. Nutidens skolebørn, studerende på de sociale uddannelser m.fl. skal kende den sande historie om forholdene for mennesker med udviklingshæmning for mindre end 30 år siden.
  • Historien skal sættes i perspektiv. Dokumentation og formidling af historien skal sættes i relation til nutidens livsvilkår og udfoldelsesmuligheder for mennesker med udviklingshæmning. Debatten skal holdes i live, så vi alle bliver vaccineret mod at begå samfundsmæssigt overgreb mod sårbare medborgere.