07.08.2011

Pressemeddelese: Efter Skarridsø: Hvor lang er vi egentlig kommet?

"VANRØGT" Sådan lyder det i dag på EkstraBladets forside. Avisens reportage giver mindelser om TV2s afsløring af forholdene på Strandvænget i 2007, og LEVs landsformand er bedrøvet over, at der er sket så lidt siden dengang. Hun forlanger, at regeringen påtager sig et reelt ansvar for, at der bliver taget seriøst fat på at forbedre livsvilkårene for udviklingshæmmede i Danmark.

Ekstra Bladets artikler dokumenterer, hvordan nogle af samfundets mest udsatte borgere svigtes af personale og ledelse på bostedet - og af de ansvarlige kommunale myndigheder. Beboerne på Skarridsøhjemmet har for de flestes vedkommende meget betydelige handicap og behov for omfattende støtte i hverdagen.

Landsforeningen LEVs formand, Sytter Kristensen, udtaler:

"Det er rystende at se, hvordan der blandt personalet kan opstå en kultur, hvor det f.eks. er ok, at medicinbedøve beboerne, efterlade dem i total passivitet, og hvor der ses stort på helt basale krav til hygiejne. Det er menneskers liv, vi taler om her, og selvom man er udviklingshæmmet, har man altså krav på en tilværelse med værdighed, indhold og aktivitet."

Sytter Kristensen understreger, at man ikke må tro, at Skarridsøhjemmet er et enkeltstående tilfælde.

"Selvfølgelig er der mange gode bosteder rundt omkring i landet - og masser af dygtigt og samvittighedsfuldt personale. Men Skarridsøhjemmet ikke er en enlig svale. Efter Strandvænget-sagen i 2007 væltede det ind med eksempler til LEV, og det vil vi garanteret også få denne gang. Det er i virkeligheden meget bedrøveligt" udtaler Sytter Kristensen

Kommuner løber fra ansvaret
Det fremgår af artiklerne, at socialdirektøren i den ansvarlige kommune, Holbæk, ikke mener, at der er grund til kritik af bostedets behandling af beboerne. Den udlægning er Sytter Kristensen stærkt forundret over.

"Nu snakkes der jo en del om hippie-pædagogik for tiden. Men her er der jo ingen pædagogik overhovedet. Når man sætter folk i kemisk spændetrøje, så har man jo sagt farvel til al faglighed. Og at en socialdirektør vil bagatellisere den slags, viser noget om, hvor langt nogle kommuner er fra at kunne løfte det ansvar de har!" udtaler Sytter Kristensen.

Regering og Folketing må tage ansvar
Efter TV2s afsløringer af forholdene på Strandvænget i 2007 afsatte regeringen 50 mio. kr. over fire år til initiativer og projekter, der skulle forbedre vilkårene for beboere i bostederne. Men et mindre antal projekter er helt utilstrækkeligt, hvis man reelt skal have rettet op på forholdene, mener Sytter Kristensen:

"Regeringen bærer et stort ansvar for den mangelfulde udvikling på området. Da advarselslamperne sidste gang var rødglødende i 2007, var svaret helt utilstrækkeligt. Lidt kampagner og en håndfuld udviklingsprojekter på nogle botilbud rykker altså ikke nok. Projekter kan være gode nok - men der skal en langt mere ambitiøs og langsigtet indsats til, hvis ikke tusindvis af udviklingshæmmede fortsat skal lades i stikken."