vig.jpg 24.06.2011

18.000 kr. for en uge i sommerhus er for langt ude

Danskerne: Det er for langt ude, at udviklingshæmmede skal betale for løn og ophold til personalet, hvis de for eksempel skal på en uges sommerhusferie. De skal selvfølge betale deres egne rejse- og opholdsudgifter, men regninger på op imod 20.000 kr. for fem dage i sommerhus er ikke i orden. Det dokumenterer en undersøgelse som TNS Gallup har gennemført for Landsforeningen LEV.

TNS Gallups undersøgelse blandt 1.219 repræsentativt udvalgte danskere viser, at der er en overvældende folkelig modstand mod at lade mennesker med udviklingshæmning betale for løn til personalet i forbindelse med sommerhusferie i DK. Blot 3 procent mener, at det er rimeligt. Betaling for personalets transport og ophold er der heller ikke nævneværdig opbakning til. Samlet er det kun 12 procent, som synes, det er ok.

75 procent siger nej til betaling for personaleløn mv
Hele 75 procent mener, at udviklingshæmmede enten slet ikke skal betale eller kun skal betale sine egne opholds- og transportudgifter. 62 procent mener, at man skal betale egne udgifter til for eksempel rejse, ophold og fornøjelser.

Den 30. maj 2011 beskrev Berlingske, hvordan nogle kommuner sender helt horrible regninger til udviklingshæmmede i botilbud, som har brug for hjælp fra personalet i forbindelse med en kort sommerhusferie. 18.000 kr. for fem dages ferie i et sommerhus på Falster - det er prisen per person, hvis udviklingshæmmede i et botilbud i Køge Kommune vil på ferie. Op mod 9.000 kr. af prisen skyldes, at der kræves betaling for personalets løn under ferien.

Resultaterne fra TNS Gallups undersøgelser er krystalklare. På tværs af partiskel siger danskerne klart nej til, at mennesker med udviklingshæmning selv skal betale for personalerelaterede udgifter.

LEVs landsformand, Sytter Kristensen udtaler:

- Resultatet er faktisk ikke spor overraskende - heldigvis. Jeg kunne umuligt forestille mig, at den almindelige dansker synes, at den slags betaling er rimelig. Det overraskende er, at der er folk i kommunalbestyrelserne og i den kommunale administration, som synes, at det er ok. Hvordan kan man få bildt sig selv ind, at det er helt i orden at kræve 18-20.000 for en uge i sommerhus - blot fordi man er handicappet?

Socialministeren må melde klart ud
Sytter Kristensen mener, at resultatet af undersøgelsen må få socialministeren til at melde klart ud på spørgsmålet om feriebetaling for mennesker med udviklingshæmning. Synes socialministeren selv, at det er i orden? spørger Sytter Kristensen.

- Så vidt jeg har forstået, er juraen på det her område ikke altid helt klar. Men det er der altså behov for, at den bliver. De her umoralske megaregninger må der kunne sættes en effektiv stopper for, når nu kommunerne ikke selv kan se, at det er langt ude på overdrevet.