læge opgav operation_politiken.jpg 15.02.2012

Kræftramt opgivet på grund af handicap

"Grunden til, at der ikke direkte gås til operation, er, at pt. (patienten, red.) er svagt retarderet.". Det var en overlæge på Odense Universitetshospitals begrundelse for ikke at operere en kvinde på 65 år med udviklingshæmning. Trods mistanke om kræft.

Dagbladet Politiken og TV2 Nyhederne bringer i dag en rystende historie om, hvordan en kvinde med udviklingshæmning nægtes den optimale behandling, udelukkende fordi hun er udviklingshæmmet. Konsekvensen var, at der ikke blev opereret i tide, og kvinden døde af kræftsygdommen cirka seks måneder senere.

Landsforeningen LEVs formand, Sytter Kristensen er forfærdet over sagen.
- Alle har ret til behandling. Det er underordnet, om der er tale om et lettere eller sværere handicap. Det må aldrig blive sådan, at et handicap - eller forestillinger om gode og dårlige liv - bliver til begrundelsen for, om der skal gives behandling eller ej.

Sytter Kristensen er glad for, at medierne har taget sagen om kvinden, der ikke blev opereret, op:
- Det er godt, at denne sag kommer frem. Man kan jo ikke frigøre sig fra den tanke, at den form for fradømmelse af retten til behandling også sker andre steder. Måske uden at det skrives ned? Hvis det er tilfældet, så har lægerne et alvorligt etisk problem, som de må se i øjnene og gøre noget ved.

Udviklingshæmmet og kræftramt
Sagen er forhåbentlig ekstrem, men forløbet sætter fokus på et mere generelt problem om situationen for mennesker med udviklingshæmning i sundhedssystemet. I 2011 udgav Socialt Udviklingscenter SUS rapporten "Udviklingshæmmet og kræftramt".

Undersøgelsen viser blandt andet, at stadig flere mennesker med udviklingshæmning får kræft, men at det ofte opdages alt for sent. Det betyder, at mennesker med udviklingshæmning dør alt for tidligt af kræftsygdommen. Undersøgelsen viser også, at sundhedssystemet ikke er gearet til at møde patienter med udviklingshæmning.

- Der er simpelthen nogle grundlæggende tilgængelighedsproblem for mennesker med udviklingshæmning i sundhedssystemet. Og det har dybt alvorlige konsekvenser. Jeg har tidligere forsøgt at få sundhedsministeren i tale om det her problem. Den proces håber jeg nu, at der kommer noget mere skub i, udtaler Sytter Kristensen.