Kan magt være berettiget i sundhed?
Det svære spørgsmål, har sundhedspolitikere på Christiansborg funderet over de seneste måneder. Og meget tyder på at alle partierne bakker op om at der skal laves nye regler som gør magtanvendelse i sundhedssektoren mulig. LEVs landsformand er sådan set ikke i tvivl om at magtanvendelse i sjældne tilfælde kan være den eneste udvej. Men der skal være tydelige regler og solid overvågning af hvordan reglerne anvendes i praksis.
Gennem det mest af formiddagen i går kørte DR Update en historie om, at man på Christiansborg aktuelt overvejer om der skal indføres magtanvendelsesregler på sundhedsområdet. Omdrejningspunktet var en historie om en ung mand med udviklingshæmning, som døde efter kort tids sygdom. Hans mor fortalte i indslaget, hvordan en simpel blodprøve formentlig kunne have reddet hans liv. Men den unge mand nægtede vagtlægen at tage en blodprøve, fordi han ikke forstod situationen.
LEVs landsformand, der også medvirker i indslaget på DR Update, håber at den slags dybt ulykkelige hændelser kan undgås i fremtiden.
- Vi kan ganske enkelt ikke have at mennesker ikke får vigtig sundhedsbehandling, blot fordi de ikke forstår konsekvenserne. Sådan er det desværre i dag.
Men Sytter Kristensen mener, at der skal være stramme og præcise regler for, hvilke betingelser, der skal være opfyldt før magtanvendelse overhovedet kan komme på tale. Meget i stil med de regler der findes på det sociale område.
- Jeg tror faktisk at ordentlige regler vil kunne forebygge brugen af magt i forbindelse med sundhedsbehandling. Reglerne skal have skrappe krav til dokumentation af, hvad læger og andet sundhedspersonale har gjort for at undgå at magt overhovedet bliver nødvendigt. Og hvert enkelt tilfælde af magtanvendelse skal indberettes og registreres på nationalt niveau
- Magtanvendelse skal altid være sidste udvej, men jeg tror det er vigtigt at få klare regler på området. Først og fremmest for borgerens retssikkerhed - men også sundhedspersonalet, der i dag kan opleve nogle meget vanskelige dilemmaer, udtaler Sytter Kristensen.
LEV har selv medvirket i forsøget på at bringe emnet på politikernes dagsorden, ved tilbage i 2011 at rette henvendelse til Sundhedsministeren. Det er sket i et samarbejde med FOA, Alzheimerforeningen, Socialpædagogernes Landsforbund og Lægeforeningen.