67315023.jpg 03.09.2012

Undskyld vi er her

Ny dokumentarserie på DR1 om hverdagen for tre unge piger med Downs syndrom. En minoritetsgruppe, der er ved at forsvinde i Danmark.

- Alle har ret til et liv i fremtiden - også dem, der har et handicap.

Sådan siger Maria, en af de tre hovedpersoner med Downs syndrom i DR1s nye dokumentarserie 'Undskyld vi er her'. En serie på seks programmer, der følger hverdagen for Sandra på 32 år, Maria, 26 år og Sara 22 år, som bor i hver deres lejlighed på bostedet 'Vinklen' på Østerbro i København.

Men folk som Sandra, Maria og Sara er ved at forsvinde i Danmark. Langt de fleste forældre, der i dag får at vide, at de venter et barn med Downs syndrom vælger at afbryde svangerskabet. Derfor er antallet af nyfødte med det mentale handicap faldet markant. I 2011 blev 25 børn født med Downs syndrom.

- 'Undskyld vi er her' er først og fremmest et møde med tre helt vidunderlige piger, der har Downs syndrom. Programserien kan forhåbentligt være med til at starte en debat om, hvad et godt liv er, og hvad det er for nogle værdier, vi vægter i Danmark, siger DR1s kanalchef, Lotte Lindegaard.

Hvad er et normalt menneske?
Pigerne ved godt, at de har 47 kromosomer modsat andre mennesker, der har 46. Men selv om de erkender, at det ikke altid er nemt at have Downs syndrom, mener de, at de har et godt liv. De er ikke meget for at skelne mellem dem og de såkaldte normale mennesker. Som Maria siger til programmets interviewer:

- For mig er et normalt menneske, en der ikke laver fejl. Selv du laver fejl, så du er heller ikke helt normal.

I programmerne taler pigerne om deres livskvalitet, hvad de forventer af fremtiden og om, hvordan det er at være blandt de få mongoler, der er tilbage i Danmark. Vi følger de tre unge kvinders hverdag og kamp for det gode liv. Tre liv, der viser sig at rumme de samme udfordringer, problemer og interesser, som andre piger har. Vi er med, når der bliver talt, grædt og fniset om alt fra drenge, sex, karriere og den svære kærlighed.

Første afsnit vises på DR1, torsdag d. 6. september kl. 21.00 - 21.30.