Gallup: Danskerne mener kommunalreformen har ramt handicappede hårdt
Kommunernes hjælp til svage og mennesker med handicap er faldet markant, siger danskerne i ny undersøgelse gennemført af TNS Gallup. Kun 6 procent af de 1.573 medvirkende i undersøgelsen mener, at hjælpen er forbedret. LEVs landsformand konstaterer, at det heldigvis ikke kun er i LEV og andre handicaporganisationer, at man har kunnet se, at mennesker med handicap betaler prisen for kommunalreform og økonomisk krise.
Da kommunalreformen trådte i kraft i 2007, var målet, at kommunerne skulle frigøre ressourcer, så de kunne løse opgaver, på blandt andet det sociale område, mere effektivt og med større faglig ekspertise. Men en Gallup-undersøgelse, som offentliggøres i dag, viser, at en stor del af danskerne oplever kommunalreformen som en direkte forværring af hjælpen til handicappede og socialt udsatte.
Kun 6 procent svarer, at den kommunale service er forbedret efter kommunalreformen, mens 49 procent mener, at servicen er decideret dårligere. Blot 4 procent mener, at handicappede har fået bedre forhold, mens 49 procent ser forholdene som forværrede. De 49 procent vokser tilmed til 63 procent blandt dem, som enten selv lever med et handicap, eller som har familiemedlemmer eller venner med handicap.
LEVs landsformand Sytter Kristensen siger om Gallup-undersøgelsen:
- Nu er det ikke længere bare os i handicaporganisationerne, der kan se, at det er gået helt galt siden kommunalreformen. Danskerne har tydeligvis også lagt mærke til de markante og ofte uværdige forringelser af hjælpen som blandt andre mennesker med udviklingshæmning har lagt ryg til. Vi har betalt en kæmpe pris for fiaskoen med kommunalreformen.
- KL prøver jo at bilde os alle sammen ind, at det bare er effektiviseringer - altså det samme for færre penge. Men den løgn er der heldigvis ikke mange af danskerne, som hopper på.
Danskerne: De mest sårbare skal ikke betale for reformer og krise
Men danskerne har ikke blot lagt mærke til de markante forringelser af hjælpen til blandt andre mennesker med udviklingshæmning. Danskerne synes heller ikke, at det er i orden.
I en anden undersøgelse, som TNS-Gallup gennemførte for LEV i sommeren 2011 siger et markant flertal af danskerne fra over for forringelser af hjælpen til mennesker med udviklingshæmning. Og danskerne mener det faktisk alvorligt - de mest sårbare skal ikke betale prisen for kommunalreform og finanskrise. Det viser danskernes svar på spørgsmålet "Kommunerne bør som minimum fastholde serviceniveauet i forhold til de voksne udviklingshæmmede, også selvom det vil resultere i skattestigninger". Hertil svarer hele 71 procent, at de er "Enige" eller "Delvist enige". Blot 7 procent angiver, at de er "Uenige".
Sytter Kristensen er glad for danskernes opbakning. Hun mener, at det nu er på tide, at Regeringen skifter kurs og griber effektivt ind over for kommunernes besparelser på hjælpen til mennesker med udviklingshæmning og andre handicap:
- Danskerne vil en anden vej end den som kommunerne har lagt sig ind på. Det må regeringen reagere på. Nu må det være slut med ansvarsfralæggelsen med henvisning til det højt besungne kommunale selvstyre, siger Sytter Kristensen.