TV2OJ230115.jpg Fra TV2OJ.dk 26.02.2015

Kaotisk forløb i Aarhus ender med opsættende virkning til forældre

Aarhus Kommune kan godt give opsættende virkning på de mange afgørelser de har truffet om forældrebetaling for døgnanbragte børn med handicap. Det udtaler Ankestyrelsen. Rådmand i Aarhus giver nu forældrene et pusterum med opsættende virkning.

Et månedlangt forløb om skyhøj forældrebetaling for døgnanbragte børn med handicap i Aarhus, tog i går en ny drejning. Trods gentagende påstande om det modsatte - senest i byrådssalen onsdag - må Aarhus Kommune nu erkende, at der godt kan gives opsættende virkning på de mange afgørelser, som er udsendt de seneste uger. Aarhus Kommune må med andre ord godt vente med at lade forældrebetalingen træde i kraft, til efter der foreligger en endelig afgørelse fra Ankestyrelsen.

Det kom frem efter, at TV2 Østjylland havde bedt Ankestyrelsen forholde sig til muligheden for at give opsættende virkning i sagerne. Og styrelsen bekræfter, at det kan kommunen godt. Noget som de aktive forældre i Aarhus hele tiden har sagt.

Dermed står vi tilbage med et temmelig pinligt forløb for Aarhus Kommune, mener LEVs landsformand:

- Rådmanden har med stålsat stemme - igen og igen - påstået, at det var helt umuligt for kommunen at yde opsættende virkning til forældrene. Hvor gerne de end ville, lød det. Det står nu klart, at det er lodret forkert. Rådmanden må føle sig ualmindeligt dårligt rådgivet af sin forvaltning.

- I dag vil jeg først og fremmest glæde mig på vegne af forældrene i Aarhus. De har nu fået et velfortjent pusterum, siger Sytter Kristensen.

Men sagen slutter ikke her, siger Spastikerforeningens direktør Mogens Wiederholt:

- Vi står stadig med en kommune, der har bedrevet sagsbehandling under al kritik. Et stort antal bunkeafgørelser, hvor man har set stort på lovgivningens krav om konkrete og individuelle begrundelser i hver enkelt afgørelse, siger Mogens Wiederholt.

LEV og Spastikerforeningen sendte brev til Aarhus
Kort inden nyheden om Ankestyrelsens udtalelse kom frem i går, sendte LEV og Spastikerforeningen et fælles brev til rådmand Thomas Medom. Heri bad de ham trække de udsendte afgørelser tilbage - alene af den grund, at de tydeligvis hviler på generelt lovstridig sagsbehandling. LEVs landsformand og Spastikerforeningens direktør skriver blandt andet:

"Men faktisk kan du sagtens sætte en stopper for forældrebetalingsopkrævningerne uden at yde opsættende virkning. Vi mener tilmed, at du er forpligtet til at gøre det med øjeblikkelig virkning. Det skyldes, at den sagsbehandling, som er præsteret i forbindelse med de afgørelser, som ligger til grund for opkrævningerne, er åbenlyst lovstridig."

Brevet er fortsat relevant mener de to foreninger - ikke mindst fordi der også er forældre, som ikke har anket forældrebetalingen, og som dermed ikke får glæde af den opsættende virkning.