Kjærvang.jpg Foto: Troels Nørlem/Scanpix 10.07.2015

Tragisk dødsfald: Kommune burde have reageret på nødråb

Tirsdag aften døde en 25-årig mand med udviklingshæmning under tragiske omstændigheder på bostedet Kærvang i Ørsted i Norddjurs Kommune. LEVs landsformand mener, at denne forfærdelige sag tyder på, at både beboere, pårørende og personale bliver ofre for urimelige ressourcemæssige rammer.

Den 25-årige ville ind til en fest i nabobostedet, men da personalet ville forhindre ham i at komme ind, udviklede det sig voldsomt. Fire medarbejdere fastholdt beboeren, der først blev dårlig og så livløs. Trods intense genoplivningsforsøg lykkedes det ikke. Obduktionsrapporten foreligger nu, og ifølge den er der ikke tegn på, at der skulle være begået et ”strafbart forhold”, oplyser Østjyllands Politi, der nu venter på svar på mikroskopiprøver og diverse medicintest, som måske kan afsløre dødsårsagen.

Men over for Lokalavisen Grenå siger politikommissær Vagn Martinussen, Østjyllands Politi: "Personalet har passet deres arbejde. Vi vurderer senere, om de er gået over stregen."

Hanne Nielsen, socialchef i Norddjurs Kommune, bakker også personalet op: "Sådan en situation giver altid stof til eftertanke, men jeg er overbevist om, at personalet har handlet ansvarligt,” siger hun til Lokalavisen Grenå. Også Lars Møller (S), der er formand for Voksen- og Plejeudvalget i Norddjurs Kommune, afviser, at der kunne være gjort noget anderledes: ”Vi har været opmærksomme på situationen, og vi har ændret på handleplanerne. Med den viden jeg har, og den information har fået, mener jeg, at der var personale nok omkring ham (den 25-årige, red.) i dagligdagen,” siger han til TV2 Østjylland.

Har kommunen handlet forsvarligt?
Uanset om medarbejderne i den konkrete situation har handlet forsvarligt eller ej, så er spørgsmålet måske snarere, om kommunen har handlet forsvarligt. For den var i allerhøjeste grad advaret om, at bostedet havde meget svært ved at håndtere den 25 årige mand. Således skrev Torben Nimb Isling og Peter Hjulmand - formand og næstformand for Bruger Pårørende Rådet - den 26. maj til Norddjurs Kommune og advarede om den pågældende beboers voldsomme og udadreagerende adfærd. De opfordrede desuden ”på det kraftigste” til at overveje en revisitation af den unge mand til et opholdssted, ”hvor man har kompetence og midler på budgettet til at håndtere en sådan borger”.

Den unge mands til tider voldsomme adfærd skabte ængstelse og bekymring hos både beboerne og deres pårørende, så Torben Nimb Isling og Peter Hjulmand bad derfor om, at man, ”indtil den 25-årige var placeret et bedre sted, genetablerede tidligere tiders normering. Den gik ud på en bemanding med to medarbejdere i hver gruppe både morgen, eftermiddag og aften og specielt i weekender, hvilket var den normering, der angiveligt er beskrevet i tilsynsrapporten fra Det Sociale Tilsyn i Region Midt,” skriver Århus Stiftstidende.

Besparelser kan koste dyrt
LEVs landsformand, Sytter Kristensen, mener, at netop mangel på ressourcer og kompetencer kan få helt fatale konsekvenser:
- Det kan koste dyrt når der gennemføres markante besparelser på hjælpen i bosteder til udviklingshæmmede. Fagligheden og etikken kommer under pres, når der er for få medarbejdere – også i pressede situationer med magtanvendelse.

- Denne tragiske sag tyder på, at både beboere, pårørende og personale bliver ofre for urimelige ressourcemæssige rammer. De pårørendes nødråb fra maj måned burde have fået alarmklokkerne til at ringe hos de ansvarlige i kommunens forvaltning og byråd. Men bortset fra en justering af borgerens handleplan, så skete der intet. Den uansvarlige personalesituation fik bare lov at fortsætte.

- Den tragiske magtanvendelse er tilsyneladende kulminationen på et længere forløb, hvor indsatsen for den unge mand er svigtet. Selvfølgelig kan man ikke skære hjælpen ned til sokkeholderne, uden at det har konsekvenser. Kommunerne har sparet 1,7 milliarder på det specialiserede socialområde de senere år – her ser vi, hvad det i sidste ende kan resultere i.