Indgreb mod kviklån
Alt for mange mennesker med udviklingshandicap er endt i uoverskuelig gældsætning på grund af kviklån med ekstremt høje omkostninger. Nu kommer der endelig et politisk indgreb, som reducerer problemet.
Erhvervsminister, Simon Kollerup, kunne i går præsentere en bred politisk aftale [Regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige], der blandt andet betyder et loft over ÅOP (årlige omkostninger i procent) på 35 procent på de såkaldte kviklån.
Aftalen indeholder ud over loftet på de 35 procent også en række andre indsatser. Blandt andet indføres der et markedsføringsforbud for lån med en ÅOP på over 25% og et forbud mod at reklamere for kviklån i forbindelse med spil og gambling, for eksempel på TV. Et andet vigtigt element er, at der indføres et såkaldt ’omkostningsloft’, der betyder, at man maksimalt kan komme betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.
LEV har gennem en årrække forsøgt, at gøre opmærksom på de problemer i form af uoverskuelig gæld som disse lån kan give blandt andre mennesker med udviklingshandicap. Her er det store flertal kendetegnet ved en meget beskeden indtægt fra eksempelvis førtidspension, og deres handicap betyder, at de er lette ofre for firmaernes kampagner om hurtige og lette penge. De har typisk sværere ved at gennemskue og overskue konsekvenserne af at indgå et sådant lån.
LEVs formand, Anni Sørensen, glæder sig da også over, at der nu er kommet en aftale.
- Gennem de seneste år har vi hørt om mange mennesker med udviklingshandicap, der er endt i uoverskuelige gældsfælder på grund af kviklån. At der nu er kommet en aftale, der både lægger et loft over ÅOP’en og griber ind i forhold til markedsføringen af lånene, er en god julegave, siger Anni Sørensen.
Men det politiske indgreb vil næppe løse alle problemer, understreger Anni Sørensen.
- Det er et stort og vigtigt skridt i den rigtige retning. Omvendt så er det jo ikke småpenge, man ender med at betale med en ÅOP på 35 procent. Så der er stadig behov for opmærksomhed på kviklånene i forhold til mennesker med udviklingshandicap, siger Anni Sørensen.