Det man kan, det skal man
”En ildsjæl er en person, som ofte ulønnet arbejder begejstret og ivrigt for en hjertesag: en der brænder for en sag.” Sådan beskriver Wikipedia begrebet ildsjæl. I denne lille serie ser vi på ildsjæle, der gør noget særligt for mennesker med udviklingshandicap. Her fortæller Pia Becker om at være fodboldtræner og social aktivist.
Af Arne Ditlevsen
For fem år siden stoppede den tidligere træner for det hold i Middelfart-fodboldklubben MG&BK, hvor spillerne søger til, hvis de ikke lige føler, at de matcher ind på de eksisterende hold. Pia Becker Andersen, der selv spillede i klubben, blev spurgt, om hun ville tage over. ”Det kan jeg vel godt,” svarede hun. Og nu er hun træner på femte år for hold D. I 2020 har Pia også ’assisteret’ på hold B, da de pt. er uden træner. Men hun regner med snart at have fundet en ny træner til holdet.
MG&BK United, som de to hold kaldes, har allerede i år fået tilgang af syv nye spillere, så måske skal klubben udvide med et hold C. Men Pia vil gerne mere end blot være træner på grønsværen. Det gode fællesskab på banen skal plejes også uden for det grønne græs. Derfor arrangerer hun en del andre aktiviteter omkring holdene. Blandt andet har hun fået landsholdsspilleren Christian Eriksen, der selv kommer fra Middelfart, som ambassadør for MG&BK United.
Pia Becker fik i december Middelfart Kommunes Handicappris for sit store frivillige arbejde for mennesker med særlige behov. At få den pris forpligter, syntes hun, så hun begyndte at tænke på, hvordan hun kunne udvikle de sociale muligheder for de unge mennesker. Og det er nu blevet til foreningen ”Stjernestunder”, som hun stiftede i marts sammen med en række af de unge, initiativrige mennesker, som foreningen skal virke med og for.
Har du altid været en ildsjæl?
- Jeg har altid været frivillig i idræts- og gymnastikforeninger, stiftet en løbeklub, siddet i mange bestyrelser, og så var jeg med i Levs afdeling på Fyn, da min søn var lille, og samtidig kontaktperson på OUH (Odense Universitets Hospital) til forældre, der som jeg havde fået et barn med Downs syndrom.
Hvad giver det dig?
- Først og fremmest er det nogle dejlige, unge mennesker at være sammen med. Jeg sætter stor pris på dem, og de er enormt gode til at vise hensyn til hinanden – nogen kan lære noget her. For et par år siden var MG&BK United arrangør af et stort fodboldstævne for 450 spillere fra hele landet. Jeg husker, at vores søde café-mand sagde, at han havde aldrig set nogen udvise en så fin køkultur og hensyntagen som disse børn og unge mennesker. Vores fokus er på Fair Play, og at man skal passe på hinanden – og det de gør.
- Jeg vil gerne være med til at skabe sammenhænge og fællesskaber. Det kan være svært for de unge selv at håndtere det – eksempelvis at søge midler til noget. Men ting kan lade sig gøre. Og jeg vil gerne gøre nogle ting muligt for dem. Helt generelt mener jeg, at vi har set rigeligt til os selv i lang tid – nu skal vi gøre noget sammen og for andre. Det man kan, det skal man.
Hvad håber du, at de unge får ud af det?
- At de mærker, at nogen vil dem på den lange bane. Det tror jeg er vigtigt. De dem – og det VIL jeg.
OM PIA BECKER
Pia Becker er 60 år (men føler sig som en på 40 :-). Hun er mor til Christoffer på snart 27, der har Downs syndrom, og en datter på 29 år. Pia har arbejdet inden for journalistik og kommunikation i mange år – blandt andet på TV2, som selvstændig og som pressechef i en kommune. Pr. 1. januar i år blev hun igen selvstændig – nu som Social Entreprenør.
Artiklen blev bragt i Lev Bladet nr. 2 2020