jumpstory-download20200406-211227.jpg Foto: JumpStory 07.04.2020

Hold kontakten – på Facebook

Isolationen på grund af corona-epidemien kan være svær for os alle, men for mennesker med udviklingshandicap kan det være ekstra udfordrende, da det kan være svært at forstå, hvorfor mor og far pludselig ikke kommer på besøg. Derfor må vi i gang med andre måder at mødes på - uden at være sammen. Læs her om brugen af Facebook.

Facebook er langt fra løsningen for alle. Men mange flere end dem, der allerede nu benytter Facebook, vil kunne få glæde af at benytte det i et eller andet omfang. Det kræver ofte noget af personerne omkring den enkelte at komme i gang – og det er ikke noget, man bare kan sætte i gang i løbet af en eftermiddag. Det kræver opfølgning – i lang tid. Det ’letteste’ er at gøre det til en del af den sædvanlige rutine: Har du skiftet sengetøj? Har du fået handlet ind? Har du tilmeldt dig udflugten? Har du problemer med din iPad? Er din telefon opdateret? Har du oplevet noget på Facebook, du vil snakke om?

Det kræver med andre ord stor tålmodighed, men selv det mindste kan give meget.

Gode råd
Hvad skal man passe på? Hvad må man og hvad må man ikke? Hvad må man som pårørende eller socialpædagog hjælpe med?

Der kan være mange spørgsmål, når man benytter Facebook. Og mange spørgsmål og overvejelser, når man vil hjælpe i brugen af Facebook.

Nedenfor har vi samlet lidt gode råd – både til dig, der benytter Facebook eller som skal i gang med det, og til dig, der støtter/guider i brugen eller som er tvivl om hvad og hvor meget du må hjælpe med.

 

Facebook
Facebook-logo
Når du er på Facebook er det vigtigt, at du tænker på hvordan du skriver til og om folk. Det er også vigtigt, at du passer på dig selv og dine private oplysninger. Her er en række af de indstillinger som du bør kigge på – eventuelt sammen med en anden.

Privatlivsindstillinger – Hvad vil du vise og hvad vil du skjule på Facebook?
Hvis du bruger en PC, så gemmer Facebook dine privatindstillinger under det lille spørgsmålstegn oppe i øverste højre hjørne på din profil. Hvis du bruger telefon eller tablet, så skal du finde menuen i nederste højre hjørne – det er de tre streger. Brug 5-10 minutter på at tage stilling til punktet ’Kontrol af privatlivsindstillinger’ sammen med en, der kan hjælpe dig.

Nej-tak
Hvis du ser et opslag som du ikke bryder dig om, så kan du vælge at få skjult opslaget. Du kan også vælge forskellige måde at sige nej-tak på. Det gøres ved at trykke på de 3 prikker øverst til højre over opslaget:

  • ’Skjul opslag’ skjuler dette opslag og opslag som Facebook regner for ’lignende’
  • ’Snooze afsender i 30 dage’ skjuler dette opslag og opslag fra personen, der har lavet opslaget de næste 30 dage
  • ’Følg ikke længere afsender’ skjuler opslag fra personen, men I bliver ved med at være venner på Facebook


Det bør man ikke skrive…
Når man skriver på Facebook er det vigtigt, at du kun skriver ting som du også tør sige direkte til folk. Det er let at misforstå noget, som nogen har skrevet og blive ked af det eller sur -  så hvis du ikke har noget pænt at skrive, så lad hellere være med at skrive noget.

Billeder og video
Tænk over hvad du ligger op af billeder og videoer. Ligesom med tekst, så kan billeder misforstås og misbruges. Og andre kan tage dine billeder og sende dem videre til andre uden, at du ved det. Så del kun billeder du gerne vil have, at andre ser – og del kun billeder af andre personer, hvis du har fået lov til det af dem.

Slette opslag
Hvis du er kommet til at skrive noget, som du fortryder, så kan du rette i opslaget eller slette de. Men dine venner kan måske godt have nå at læse opslaget, inden du får rettet eller slette det.

Du kan slette eller rette ved at trykke på de 3 prikker øverst til højre over opslaget:

  • ’Rediger opslag’ giver mulighed for at redigere i den tekst du har skrevet i opslaget
  • ’Slet’ sletter dit opslag fra din tidslinje.


Dele ting med bestemte personer
Når du laver et opslag, så kan du vælge hvem der skal kunne se det.

  • Skal det være alle i hele verden så skal du vælge ’Offentligt’
  • Skal det være alle dine venner på Facebook, så skal du vælge ’Venner’
  • Skal det kun være bestemte venner, skal du vælge ’Venner undtagen…’ – her kan du vælge hvem af dine venner, der ikke skal kunne se opslaget

 

For støttepersoner
Du må gerne hjælpe en borger med at benytte Facebook. Det er en god ide, at du taler med vedkommende og eventuelle pårørende inden I går i gang. Ligesom du gerne hjælper med hvordan man taler til folk i den virkelige verden, er det også vigtigt, at du hjælper på Facebook.

  • Du må gerne hjælpe borgeren med opsætninger og kodeord på Facebook
  • Gå bare i gang – det er værre ikke at have prøvet!