Nyborg-modellen
STU’en på Nyborg Ungdomsskole har i de seneste tre år lagt en ny kurs, der skal hjælpe eleverne til en bedre fremtid – måske til efterfølgelse for andre STU’er? Her ses et udvalg af målsætninger og metoder i den såkaldte Nyborg-model.
Fokus fra hoved til hænder
I undervisningen vægtes håndværksfag og praktiske færdigheder fremfor bogfag. Ønsket er at give konkrete og relevante kompetencer for eleverne på sigt, især med henblik på fremtidig beskæftigelse. Der er blevet ansat en række lærere, der har håndværksfag i fokus, for eksempel en kok til at undervise i madlavning, men som også er pædagogisk uddannet.
Empowering frem for skærmning
Strategien er at fokusere på realkompetencegivende læringsmiljøer fremfor et meget beskyttende miljø, som kendetegner dele af specialskoleverdenen, for at klæde eleverne på til at kunne begå sig ude i ’virkeligheden’, såsom på en arbejdsplads. Eksempelvis bliver mange elever øvet i at tage offentlig transport frem for taxakørsel.
Alle elever skal afklares til fremtidig forsørgelse, inden de afslutter STU
Dette mål opnås ved, at en STU-vejleder og en jobcentermedarbejder sidder på fælles kontor og har tæt samarbejde om eleverne gennem hele STU-forløbet. Jobcenter og STU har sammen udviklet et evalueringsskema, der udfyldes i løbet af STU’en og kan bruges af rehabiliteringsteamet til afklaring af eleverne i forhold til arbejdsevne, støttebehov, mv.
Praktik mindst 40 procent af tiden på STU
Der prioriteres længevarende praktikker på to-tre måneder på ordinære arbejdspladser. Det foregår ofte som ledsagede gruppepraktikker. Eleverne med de sværeste handicap kommer i mini-praktik på jobcentret, hvor de eksempelvis hjælper med at fylde kaffestationen op – det er en stor succes.
Fakta om Nyborg Kommunes STU-tilbud
Elever i alt:
40 interne og 5 eksterne
Undervisere:
5 lærere og 6 pædagoger
1 vejleder
Hold
Håndværk & Grønt, Mad & Mennesker, Livsduelighed og På-vej
- fordelt på to matrikler.
Praktikforløb
- Interne praktikforløb
- Individuelle virksomhedspraktikker
Samarbejdsaftaler vedrørende ledsaget praktik, cirka 40 procent af elevernes undervisningstid, som foregår på henholdsvis Nyborg Idrætscenter, Kulturhuset Bastionen, PlejeCenter og Nyborg Jobcenter.
Tilbuddet er organisatorisk placeret i Skole- og Kulturforvaltningen.