At tænke sig om inden man stemmer...
Danskernes engagement i lokaldemokratiet er dalende - ikke mindst når det gælder de unge og de udsatte grupper. Sådan lyder det fra blandt andet økonomi- og indenrigsministeren og KL, som derfor har lanceret kampagnen "Tænk dig om før du IKKE stemmer". Målet er at få flere til at sætte deres kryds til kommunalvalget den 19. november. Men bekymringen for lokaldemokratiet kan godt klinge lidt hult.
Med de såkaldte handle-, betalingskommune-regler fra 2010 blev en stor gruppe mennesker med udviklingshæmning gjort til en slags demokratiske B-medlemmer. Reglerne betyder nemlig, at de er frataget den demokratiske indflydelse i forhold til de kommunalpolitikere, der træffer en lang række vitale beslutninger på deres vegne. De rammes af reglerne, hvis de er flyttet i et botilbud i en anden kommune, end der hvor de er vokset op. Så beholder den oprindelige kommune - hvor borgeren jo ikke længere bor - nemlig betalingsforpligtelsen og kompetencen i forhold til sociale afgørelser.
Ja, man tror, det er løgn og fordrejning. Men den er desværre god nok. Flere tusind borgere med udviklingshæmning er ramt på deres demokratiske medborgerskab, fordi man ikke har viljen til at finde en anden måde til at fordele de sociale udgifter mellem landets kommuner. Det synes jeg både er kynisk, uetisk og udemokratisk.
Det er værd at huske, at handle-, betalingskommunereglerne er KL's værk. Den magtfulde kommunale interesseorganisation pressede politikerne på Christiansborg til at ændre de mellemkommunale betalingsregler med henvisning til behovet for at styre økonomien. At det så kostede nogle sårbare medborgere deres demokratiske rettigheder, spillede tydeligvis ingen rolle.
Kampagnen "Tænk dig om før du IKKE stemmer" er på mange måder både relevant og sympatisk. Det er bestemt et alvorligt problem, hvis færre og færre gør brug af deres stemmeret i forbindelse med kommunalvalgene - og hvis kampagnen kan give et skub i den rigtige retning, er det fint.
I en KL-pressemeddelelse om kampagnen udtaler KL's formand Erik Nielsen blandt andet: "Ved mit rådhus i Rødovre og på mange andre rundt i landet hænger der et banner med ordene: Herinde tager vi beslutninger, der påvirker din hverdag. Og det er jo netop det, valget handler om - dig, dit liv og din hverdag"(kl. dk). Og det lyder jo umiddelbart meget fint og rigtigt. Den 19. november skal vi vælge de politikere, som påvirker vores egen hverdag.
Men gad vide om KL-formanden egentlig er klar over, at det ikke gælder for de af Rødovres borgere, som har en anden handle- og betalingskommune end Rødovre?
Leder fra LEV Bladet 7, 2013