Jeg venter på min drømmefyr
Jens Christian Schrader har i mange år vidst, at han er homoseksuel. Hans familie og venner har altid bakket ham op. De eneste negative reaktioner, han har fået, er dumme bemærkninger – fra andre udviklingshæmmede.
Af Karin Ditlevsen
Det er ikke altid nemt at være homoseksuel. Og det er i særlig grad svært for mennesker med udviklingshæmning. De er en minoritet i en minoritetsgruppe, og de kan have meget svært ved at finde en kæreste.
Man ved ikke, hvor mange udviklingshæmmede, der er homoseksuelle. Mange springer aldrig åbent ud, fordi de frygter for, at deres familie og venner måske vil vende dem ryggen. Man anslår, at fem til ti procent af danskerne er homo- eller biseksuelle, og det tal gælder formentlig også for udviklingshæmmede. Jens Christian Schrader er en af dem.
Jens Christian Schrader sprang ud som bøsse, da han var omkring 30 år. Han er meget åben og afklaret omkring sin seksualitet. Men han har mødt nogle udfordringer på vejen til, hvor han er i dag.
Blev forelsket i kammerat
Jens Christian fandt ud af, at han var til fyre, da han blev forelsket i en mand, han havde været meget nære venner med i mange år.
Da Jens Christians ven blev forelsket i en pige, som han senere flyttede sammen med, gik Jens Christian igennem en meget hård periode. Jens Christian blev voldsomt jaloux, og det sled på ven skabet. I en lang periode ville Jens Christian ikke se sin ven.
Jens Christian var dybt ulykkelig, og i en form for afmagt forsøgte han at lev som om, han var heteroseksuel, og han indledte et forhold til en pige. Men det gik slet ikke. Han måtte erkende, at han er bøsse.
Det lykkedes heldigvis efter et stykke tid at klinke skårene, og i dag er Jens Christians forhold til sin nære ven som før. Og Jens Christian tvivler ikke mere på sin seksualitet. Han er nærmest stolt af den. Stolt af, at han er tro imod sig selv og ikke gemmer sig mere. Trods de knubs, det kan give.
Familien bakker op
Jens Christian var meget spændt på, hvad hans familie ville sige, da han besluttede at fortælle dem, at han er bøsse.
- Min mor blev meget overrasket. Men hun tog det flot. Hun sagde: Jeg håber, du finder en rigtig sød fyr, fortæller Jens Christian.
Jens Christians søster, som han har et meget tæt forhold til, var stolt af ham.
- Jeg glæder mig til at se manden i dit liv, sagde hun. Jens Christians bror bakkede ham også op, og hans niece sluttede sig til.
- Hun sagde, at hun synes, at jeg er sej, fortæller Jens Christian med et stort smil.
Svinet til på nettet
De eneste ubehagelige reaktioner, Jens Christian har fået på sin homoseksualitet, er faktisk kommet fra andre udviklingshæmmede.
- En af mine venner kom med dumme kommentarer, og så sagde jeg til ham, at jeg blev ked af det og ikke ville høre det, fortæller Jens Christian.
Jens Christian har også haft en dårlig oplevelse på datingsitet knuus.dk, som Udviklingshæmmedes Landsforbund (ULF) står bag, hvor han chattede.
- Der var nogen, der skrev meget dumme ting. De skrev bøsserøv og sådan noget.
Jens Christian bliver vred og slår ud med armene.
- Hvorfor fanden skal de skrive det? Jeg kan ikke forstå det. Det må holde op, for det gør ondt, siger han.
Jens Christians vejleder henvendte sig til ULF, som med det samme tog affære og lukkede nogle brugeres adgang til chatforummet.
De dårlige dage
Selv om Jens Christian har erkendt, at han er homoseksuel, kan han godt nogle gange drømme om natten, at han ikke er bøsse. Det ville være så meget nemmere.
Men de fleste nætter og dage drømmer han om, at han møder en sød fyr, der er interesseret i ham.
Men hvad nu hvis den mand ikke dukker op? Det er jo ikke sket endnu..
Hvis han tænker for meget over det, kan Jens Christian godt få en meget dårlig dag.
- Når jeg er meget ked af det, så går jeg ud i skoven og råber og slår på nogle ting, på nogle træer, forklarer han.
Kæmper stadig
Lige nu er Jens Christian altså stadig single, men det håber han vil ændre sig. Og det må gerne være snart.
Han gør selv meget for at få fat på en kæreste. Han går ud og shopper og køber lækkert tøj og bruger parfume. Han går på barer for homoseksuelle, og han er god til at få nye venner. Men altså endnu ingen kæreste.
Jens Christian giver dog ikke op. Han er sej og stædig.
- Jeg har en sømand i hjertet. Jeg er en stærk mand indeni, forklarer Jens Christian alvorligt og slår sig for brystet.
Artiklen er bragt i LEV Bladet nr. 7, 2015