Syddjurs dropper forslag om at nedlægge bofællesskab
Protester fra en gruppe aktive pårørende og fra LEV ser ud til at have reddet bofællesskabet Gransvinget fra at blive nedlagt. Forslaget om at nedlægge 12 udviklingshæmmedes hjem er ikke med i det budgetforlig, som netop er blevet indgået. LEVs landsformand glæder sig over resultatet – men ærgrer sig over, at beboerne skulle trækkes gennem et forløb, hvor kommunen skabte usikkerhed om deres ret til deres eget hjem.
Gransvinget er et bofællesskab, som er opført efter Lov om Almene Ældreboliger. Beboerne har lejekontrakt og er således udstyret med fuldkommen samme stærke beskyttelse som alle andre lejere. Alligevel havde Syddjurs Kommune et forslag om at nedlægge Gransvinget med i budgetkataloget for 2016-budgettet.
I en såkaldte ”Budgetanalyse” skriver kommunen således: ”Det foreslås, at bofællesskabet Gransvinget (12 pladser) lukkes, og at bofællesskabet Skovparken (16 pladser) udbygges med 8 pladser til 24 pladser”.
Massive protester fra pårørende
Det fik pårørende til nogle af beboerne i Gransvinget til at reagere. De sendte protester til politikerne i kommunen, kontaktede lokalmedierne og etablerede en Facebookside. De pårørende mente dels, at en lukning ville være i strid med lovgivningen, dels at det var urimeligt og uetisk at flytte beboerne fra deres hjem. Den 28. august skrev LEVs landsformand et brev til Syddjurs Kommunes borgmester, hvori hun bad om at forslaget om nedlæggelse af Gransvinget blev forkastet med det samme.
Kommunens reaktion var imidlertid afventende. Borgmesteren lyttede høfligt til protesterne. Han indrømmede at beboerne ikke kan tvangsflyttes fra deres hjem, men fastholdt ellers, at kommunens fremgangsmåde var juridisk i orden.
Budgetforlig uden nedlæggelse
Med det netop indgåede budgetforlig i Syddjurs Kommune ser der imidlertid ud til at være skabt ro om situationen for de 12 beboere i Gransvinget. Forslaget om at nedlægge bofællesskabet er fjernet, og den forventede besparelser på 1,4 mio. kr. fra 2018 er strøget.
Det glæder LEVs landsformand, Sytter Kristensen, at Gransvinget nu ser ud til at være reddet:
- Beboere og pårørende i Gransvinget kan være rigtig stolte over deres indsats i denne her sag. De har kæmpet bravt, og det ser ud som om det nu endelig er lykkedes at overbevise politikerne i kommunen. Godt gået!
- Men det har været en sej kamp, og beboerne og deres pårørende har været udsat for et stort pres. Hvem ville ikke være det, hvis kommunen pludselig begyndt at pusle med planer om at nedlægger deres hjem?
- Det er trist og helt unødvendigt, at beboerne skulle hives gennem dette forløb. Kommunen kunne have gjort deres juridiske hjemmearbejde – eller i det mindste lyttet til de pårørende og til LEV. Kommunen skulle med det samme have erkendt, at der slet ikke er skyggen af juridisk hjemmel til at nedlægge en almen bolig som Gransvinget. Det havde sparet beboerne og deres pårørende for en masse bekymringer, siger Sytter Kristensen.
Budgettet er ikke endeligt vedtages i byrådet endnu. Før det er sket, er der ikke endelig og formel sikkerhed for, at nedlæggelsesplanerne er skrottet.