Kølemad.jpg Foto: Hans Juhl 08.02.2016

Udviklingshæmmede snydes for hjemmelavet mad

Kommuner påtvinger i stigende grad mennesker med udviklingshæmning at få leveret færdiglavet mad i plastikbakker, samtidig med at de fjerner den pædagogiske støtte til madlavning ude på bostederne. LEVs landsformand vender sig kraftigt imod det synspunkt, at madlavning ikke er en pædagogisk opgave.

”Mens du står derhjemme og rører i gryden om aftenen, og duften af mad breder sig i huset, er virkeligheden en helt anden for tusindvis af landets udviklingshæmmede. Deres madlavning består i at prikke hul i låget på en plastikbakke med færdiglavet mad, inden de sætter den i mikroovnen.”
Sådan indledes en artikel i Lokalavisen Fredericia, den 4. februar.

Baggrunden er, at flere kommuner og i dette tilfælde Fredericia Kommune, i disse år fjerner den pædagogiske støtte, der er nødvendig for, at disse borgere selv kan lave mad eller være med til det. I stedet får de valget, om de vil have deres færdiglavede mad fra den kommunale eller private madservice ordning. LEVs landsformand, Sytter Kristensen, siger til Lokalavisen Fredericia:
"Det er grotesk, at vi har nogle udviklingshæmmede borgere, der arbejder i en kantine, men som, når de kommer hjem, skal spise mikroovnsmad, fordi kommunen har fjernet støtten, så de ikke længere kan lave deres egen mad."

Ældremad
Det er den kommunale madleverandør i Fredericia, Elbokøkkenet, der leverer maden, og her er der er som udgangspunkt ikke forskel på den mad, der sendes ud til ældre borgere og til udviklingshæmmede, fortæller leder af Elbokøkkenet Lene Kragelund Sørensen til Lokalavisen. De laver traditionel næringsrig dansk mad.”Vi har indført lidt pastaretter, og man kan vælge kartoflerne fra og få ris eller pasta i stedet. Det er der flere af de unge, der ønsker", siger hun.

Sytter Kristensen synes ikke, det er optimalt, at maden primært er målrettet de ældre.
"Ældre mennesker har andre præferencer end unge mennesker og tænk, hvis du kommer fra et hjem med meget krydret og alternativ mad, så skal du, fra du flytter hjemmefra, leve af traditionel dansk mad."

Kommunen fastholder besparelserne
Rolf Dalsgaard Johansen, Voksenservicechef i Fredericia kommune, mener, at støtten til madlavning bør gives ud fra en vurdering af hvilke borgere, som helt eller delvist kan lære at lave mad selvstændigt.
”Hvis madlavningen udelukkende er en social aktivitet, hvor formålet er hygge, så er de pårørende eller frivillige mindst lige så kompetente som det pædagogiske personale til at stå for madlavningen sammen med beboerne," siger han.

Det er Sytter Kristensen helt uenig i.
"Selvfølgelig er det en pædagogisk opgave at lave mad med de udviklingshæmmede, det handler om at støtte dem i at leve et liv, så tæt på det almindelige som muligt."

Sytter Kristensen fra LEV har ikke et bud på, hvor pengene skal tages fra.
"Min opgave er at råbe op, når vi når under lavmålet, og det er vi nu."