Lad os sige tillykke til KLAPjob
Alle – lige fra LEV-formand Anni Sørensen til den KLAPjob-ansatte Joan Rasmussen – glæder sig over, at årets SATSpulje-aftale sikrer et af LEVs flagskibe overlevelse.
Af Morten Bruun, freelance journalist
- Jeg er meget, meget glad.
Sådan lød den helt spontane kommentar fra Anni Sørensen, da partierne bag Folketingets SATSpulje midt i november blev enige om at forlænge bevillingen til Projekt KLAPjob.
Som formand for Landsforeningen LEV havde Anni Sørensen nemlig været ret spændt på, om politikerne ville holde liv i KLAPjob, som er et af LEVs flagskibe. Det ville de. Og derfor var Anni Sørensen glad:
- Indtil nu har KLAPjob hjulpet flere end 2.500 borgere med udviklingshæmning og andre former for kognitive handicap med at finde et job. Det nye SATS-forlig betyder, at vi kan blive ved med at give en chance til de mennesker, der brændende ønsker sig en plads på arbejdsmarkedet, siger Anni Sørensen.
I første omgang er bevillingen forlænget i halvandet år og udløber med udgangen af juni 2019. Umiddelbart er det ikke lang tid – men bag den aftale skjuler sig en vigtig detalje. SATSpulje-partierne har nemlig aftalt, at de i efteråret 2018 – i forbindelse med næste års finanslovsforhandlinger – skal finde en model for, hvordan projekter som KLAPjob sikres en ’længerevarende finansiering’.
- Det er et fantastisk signal, politikerne sender med den aftale. Her fortæller de nemlig, at de virkelig ser hele det her område i et længere tidsperspektiv. Og det kan vi selvfølgelig kun være tilfredse med, siger Anni Sørensen.
Kan vi ligefrem sige, at KLAPjob er kommet for at blive?
- Nej, så tager vi munden for fuld. Lad os i første omgang nøjes med at sige tillykke til KLAPjob.
Alle skal med
I virkeligheden kom den gode nyhed ikke som en voldsom overraskelse. I hvert fald var der stor opbakning til KLAPjob og projektets resultater, da LEV i september inviterede til konference på Christiansborg. Her deltog tre centrale folketingsmedlemmer – Venstres Hans Andersen, Dansk Folkepartis Karina Adsbøl og socialdemokraten Orla Hav. ”Vi kan jo se, at det kan betale sig at hjælpe folk i beskæftigelse. Og så må den næste bevillingsperiode bruges på at finde ud af, hvordan KLAP-ideen forankres,” lød det således fra Hans Andersen, da han på konferencen – ganske præcist – forudså forhandlingsresultatet. Men forliget skulle altså i hus først. Og da det var en realitet, lagde han – ligesom Anni Sørensen – ikke skjul på sin glæde.
”Jeg er utroligt tilfreds med, at vi med SATSpuljen fortsætter vores arbejde med at få borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job. Det er netop i de gode tider, at vi har chancen for at få alle med,” lød det blandt andet fra Hans Andersen.
Gejst og motivation
I Landsforeningen LEV er KLAPjobs daglige leder, Claus Bergmann Hansen, selvsagt også voldsomt tilfreds med den anerkendelse af projektet, der ligger i SATSpulje-forliget.
- Det giver selvfølgelig endnu mere gejst og motivation, når otte partier enstemmigt bakker op om ideen – og samtidig siger, at det nu handler om at finde ud af, hvordan et projekt som vores får endnu mere fast grund under fødderne. Ud over at vi nu fortsætter vores daglige arbejde og bliver ved med at formidle job til udsatte borgere, kaster vi os også over opgaven med at finde en fremtidig model for KLAPjob, siger Claus Bergmann Hansen.
Joan på barrikaderne
Den gode nyhed blev naturligvis også godt modtaget af dem, det hele handler om. I hvert fald reagerede den 51-årige førtidspensionist Joan Rasmussen også med begejstring, da LEV Bladet fortalte hende, hvad politikerne var blevet enige om.
- Det er jeg rigtig, rigtig glad for. Jeg har jo været lidt nervøs for, hvordan det ville gå, siger Joan Rasmussen, der er ansat i KLAPjob som servicemedarbejder på Rederiet Færgen i Rønne på Bornholm. Hun deltog også i konferencen på Christiansborg, hvor hun var inviteret til at fortælle om sit job som servicemedarbejder – og hvor meget det betyder for hende at have skiftet hverdagen på et beskyttet værksted ud med en arbejdsplads.
Joan Rasmussen nøjedes dog ikke med at berette om sin hverdag. Pludselig greb hun nemlig mikrofonen og afleverede en opsang til politikerne. Bramfrit erklærede hun blandt andet, at de skulle tænke sig godt om, når de afgjorde KLAPjobs fremtid. - Jeg er glad for, de lyttede, siger Joan Rasmussen nu og tilføjer: - Hvis KLAP får brug for mig en anden gang, skal de bare sige til. Jeg er klar til at gå på barrikaderne og kæmpe for KLAP igen.
FAKTA
SATSpulje-aftalen blev indgået 11. november, og i perioden 1. januar 2018 til 30. juni 2019 er der afsat i alt 75,9 millioner kroner til det område, der hedder ’Flere borgere på kanten af arbejdsmarkedet i job’. Ud over Landsforeningen LEVs KLAPjob tæller puljen seks andre private projekter. KLAPjob har i alt fået bevilget 15,5 millioner kroner – fordelt med 10,3 i 2018 og 5,2 i 2019. Det er Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der sår bag forliget.
Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 8, 2017