KLAP_Sønderborg.jpg Foto: Anita Graversen 14.10.2016

De knækkede også KLAP-koden

Sønderborg Kommune gjorde ikke meget for at få handicappede i skånejob. Men efter en LEV-konference i Odense ændrede sønderjyderne kurs: - Vi vil være det sted i landet, hvor de beskyttede værksteder laver den bedste jobindsats, lød ambitionen.

Af Morten Bruun

Peter Westergaard Sørensen og Brian Larsen Toft var ret skeptiske, da de 27. oktober 2015 kørte fra Sønderborg til Odense for at deltage i konferencen ”Koden er knækket – nu er vi i arbejde”.

Her ville Landsforeningen LEV folde sine resultater og erfaringer fra Projekt KLAP ud og fejre, at det landet over var lykkedes at få over 1000 borgere med handicap ansat i skånejob på almindelige arbejdspladser.

På papiret var det et relevant tema for de to sønderjyder. De arbejder nemlig begge i SAABU, som favner kommunens fire beskyttede værksteder. Og som henholdsvis områdeleder og jobkonsulent havde Peter Westergaard Sørensen og Brian Larsen Toft altså en klar faglig interesse i konferencen – og KLAP havde da også inviteret dem med i håb om at kunne indlede et frugtbart samarbejde i det sønderjyske.

Alligevel knurrede de to kolleger. Hvad er det for noget? Hvad får vi ud af det? Har vi ikke allerede deltaget i tilstrækkeligt mange af den slags konferencer, spurgte de sig selv, da de ankom til Odense.

Det var op ad bakke
Seks timer senere havde de fået svar på deres spørgsmål – og de var holdt op med at knurre. For mødet med over 200 KLAP-ansatte, politikere, HR-chefer fra landsdækkende firmaer og løssluppen konference-glæde til poporkestret L.I.G.A. havde i den grad gjort deres skepsis til skamme.
- Det var helt vildt. Efter den konference forstod vi præcis, hvad det er, KLAP går ud på. Og vi besluttede os for, at SAABU skulle blive kendt som det sted i landet, hvor beskyttede værksteder laver den bedste jobindsats. Vi ville simpelt hen være state of the art, siger Peter Westergaard Sørensen og Brian Larsen Toft, da vi møder dem på Værkstedet Søndervang et lille år efter, at de fostrede ambitionen om at blive toppen af poppen.

Det er selvfølgelig svært at måle, hvem der er nummer et på et barometer over ”god jobindsats”. Men ifølge Kjeld Allan Møller-Madsen, KLAP-konsulent i Region Syddanmark, hersker der ingen som helst tvivl om, at Sønderborg har flyttet sig det seneste år:
- Tidligere var det op ad bakke. På jobcentret vidste de for eksempel ikke, hvem jeg skulle tale med. Det ændrede sig alt sammen, da SAABU greb bolden, og Peter og Brian sagde ”den opgave tager vi”, mindes Kjeld Allan Møller- Madsen.

Ny kurs var på vej
Peter Westergaard Sørensen kan godt forstå, at KLAP-konsulenten oplevede sine første møder med kommunen som ”nedslående”. For der var vitterligt ikke afsat mange ressourcer til at hjælpe de borgere, der var interesserede i – og via deres førtidspension også var kvalificerede til – et skånejob. Opgaven var lagt i hænderne på en enkelt medarbejder, og det var bedst, hvis de pågældende borgere selv havde de nødvendige aftaler med virksomhederne på plads.
- Det er korrekt. Kommunens tilgang var ret defensiv, noterer Peter Westergaard Sørensen.

SAABU var allerede sporet ind på opgaven, da KLAP kaldte til konference. Blandt andet i kraft af de nye pensionsreformer havde SAABU sagt ja til at engagere sig i arbejdet med at håndtere hele gruppen af førtidspensionister. De fire værksteder i SAABU, som i øvrigt står for Sønderborg – Afklaring, Aktivitet, Beskæftigelse, Udvikling, ville være bedre til at tilbyde borgere i for eksempel ressourceforløb en indsats, der var endnu mere målrettet mod arbejdsmarkedet.

Det betød blandt andet, at jobcentret accepterede at betale en del af Brian Larsen Tofts løn. Men selv om organisationen og strategien var på vej til at flytte sig fra det defensive, var det først i Odense, SAABU-folkene for alvor så lyset. Det skete, da en mand med udviklingshæmning fra Aarhus under en debat rejste sig og belærte et panel af politikere og HR-chefer om, at der faktisk ikke var forskel på dem og de mange tilhørere i salen.
- Vi gør alle det, vi er bedst til, understregede han.

Forandrede vores kultur
Lige præcis de ord gik lige i mellemgulvet på de to sønderjyder fra SAABU:
- Det var jo så rigtigt. Og den opsang er kommet til at betyde meget her på stedet, hvor vi efter KLAP-konferencen simpelt hen har oplevet en kulturforandring på vores arbejdsplads. Vi tænker nu de her forløb på en helt ny måde og er blandt andet holdt op med at vide, hvad der er bedst og mest forsvarligt for borgerne. Vi tager ikke ansvaret fra dem, fortæller Peter Westergaard Sørensen.

Ud over at SAABU nyder godt af de samarbejdsaftaler, som KLAP har indgået med landsdækkende firmaer som Dansk Supermarked og Silvan, er det lykkedes at indgå aftaler med en lang række lokale arbejdsgivere. Heriblandt en snedker, en mekaniker og en bodega, hvor en handicappet borger er ansat til at servere kaffe til et duelaug hver søndag.

KLAP-konsulent Kjeld Allan Møller- Madsen kalder historien fra Sønderborg ”unik”. Men han fremhæver også, at KLAP-ideen og konferencen ikke i sig selv har været afgørende for, at de også knækkede koden i Sønderborg:

- Den nye tilgang skyldes jo i mindst lige så høj grad, at der sidder nogle mennesker, som siger ”vi vil altså det her”. Og hvis man siger det med tilstrækkelig styrke, lykkes det jo ofte, siger han.

Artiklen blev bragt i LEV Bladet nr. 6 2016