Brugerbetalt ledsagelse truer Mettes ferie
Hvad sker der med kommunens serviceniveau, hvis forslaget om tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse bliver en realitet? Det spørgsmål stiller Inge Bertelsen sig selv i disse dage. Hun er mor til en kvinde med multihandicap og hun frygter, at brugerbetaling vil undergrave de rettigheder, som hendes datter netop har opnået.
I efteråret var Inge Bertelsens datter, Mette Bertelsen, afsted på ferietur til Marienlyst. Mette var sammen med sin bofælle, Lina Toft Knudsen, samt tre medarbejdere fra bostedet. Både Mette og Lina har meget omfattende fysiske og psykiske funktionsnedsættelser og har derfor brug for meget hjælp i deres hverdag. Mette og Lina kan på grund af deres svære fysiske handicaps virke noget tillukkede og uinteresserede, men de er begge meget registrerende og observerende. Deres psykiske sårbarhed og følsomhed betyder, at det er vigtigt for dem at blive hjulpet af mennesker, som de kender og har tillid til, forklarer Inge Bertelsen.
Fantastisk ferie
Det var en virkelig vellykket tur, fortæller Inge Bertelsen
- Personalet er næsten ikke til at stoppe, når de begejstret taler om turen - og vores to fysisk svært handicappede piger havde en utrolig oplevelse. De var blandt andet i Knuthenborg Dyrepark, hvor aberne spontant giver sig til lige så forsigtigt at undersøge Mettes kørestol og forsigtigt kravler op til hende. Den ene af pædagogerne var ved at dø af skræk, men aberne og Mette hyggede sig gevaldigt. De fem dage var en dejlig oplevelse og fungerede som opladning for de to piger, men også for personalerne, der tydeligvis er kommet tættere på beboerne og hinanden. De glade oplevelser giver fælles historik, hvilket er uvurderligt i dagligdagen, der følger efter en ferie. Man har glade oplevelser og billeder at være fælles om, fortæller Inge Bertelsen.
Serviceniveau er truet, når der kommer tilkøb?
Lina og Mette betalte selv for deres egne udgifter på den fem dages sommerhusferie, mens botilbuddet, afholdt udgifterne til medarbejdernes løn, transport og ophold mv. Men sådan har det faktisk kun været i en kortere periode – og måske er det snart slut igen, frygter Inge Bertelsen:
- Efter en lang kamp fik vi endelig kommunen til at erkende, at det var i strid med loven at opkræve denne brugerbetaling. Derfor indførte Køge Kommune i slutningen af 2013 et serviceniveau på socialpædagogisk ledsagelse på fem dages ferie med den nødvendige hjælp og ledsagelse. Det var vi rigtigt glade for, for nu var det ikke økonomien, der var afgørende for, om alle borgerne på botilbuddet kunne komme på ferie. Så vi var virkelig glade dengang, også selvom fem dage om året ikke er særligt meget, siger Inge Bertelsen, som i øvrigt også er formand for pårørenderådet på hendes datters botilbud, Agerbækhuse i Køge.
Men Inge Bertelsen er bekymret for udsigten til, at regeringen nu vil lovliggøre den kommunale brugerbetalingspraksis, som hun selv var med til at få kendt lovstridig, tilbage i 2013.
- Hvad sker der med det nye serviceniveau, nu hvor regeringen vil gøre det lovligt for botilbuddene at sælge socialpædagogisk ledsagelse til ferie? Jeg er bange for, at man fjerner serviceniveauet igen – ’for nu kan borgerne jo selv betale’. Måske ikke første år, men i løbet af kort tid.
- Det kan blive en voldsom rutchebane, hvor kommuner, der har spare-brillerne på, vil blive fristet til at sænke serviceniveauet. Så tvinges Mette og Lina igen til at betale over 20.000 for fem dage i et sommerhus – fordi de er svært handicappede, siger Inge Bertelsen.
Før 2013 var der skyhøj brugerbetaling på ledsagelse
Forældre til beboerne i botilbuddet protesterede i en længere årrække over de ekstreme ferieregninger, før der skete noget, fortæller Inge Bertelsen:
-Allerede i 2007 henvendte vi os første gang til kommunen for at protestere. Al ferie var dengang omfattet af brugerbetaling, både løn og alle øvrige af personaleudgifter. Og når man har brug for så meget hjælp, så løber det altså op i meget høje beløb. Mette betalte i 2012 over 20.000 kroner for fem dage i Jylland. Det kunne vi ikke se nogen rimelighed i, siger Inge Bertelsen.
Udsigt til serviceniveauer på nul dage årligt?
LEVs landsformand, Anni Sørensen, deler Inge Bertelsens bekymring for den afledte effekt af muligheden for tilkøb.
- KLs undersøgelse fra november 2014 viste klart, at mange kommuner havde et serviceniveau for socialpædagogisk ferieledsagelse på nul dage om året. Faktisk var der hele 12 kommuner, hvor de hverken yder ledsagelse i forbindelse med ferie eller i forbindelse med aktiviteter og udflugter – her var det overladt til brugerbetaling, hvis du skulle på ferie, til festival eller lignende.
- Henover 2014 og 15 var der flere kommuner, som vedtog serviceniveauer, hvor der blev ydet ferie-ledsagelse. Men som Inge fortæller, så er der grund til bekymring for hvordan det nu vil gå, når botilbuddene igen begynder at sælge socialpædagogisk ledsagelse til beboerne, siger Anni Sørensen.
LEV har i den forgangne uge lanceret en lille kampagnevideo, som illustrerer konsekvenserne af regeringens lovforslag om at tillade tilkøb af socialpædagogisk ledsagelse. Videoen er blevet et hit på LEVs Facebookside, og budskabet er nået ud til over 300.000 personer.