Så er det tid for en styrkelse af velfærden
Sommerferien er slut, og der er lagt op til et spændende efterår. Den nye regering skal forhandle sin første finanslov – og de årlige økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne er i gang.
Leder af Anni Sørensen, formand for LEV
Folketingsvalget blev kaldt et klimavalg, og fremtiden for vores klode var rigtig nok et af de områder, hvor partierne konkurrerede intenst om vælgernes gunst. Men for mig at se, er der ingen tvivl om, at den nye socialdemokratiske regering også kom til magten på løfter om at styrke velfærden. Også velfærden for mennesker med udviklingshandicap.
De kommende måneder og år vil vise, om der bliver leveret på disse løfter. Men indtil videre har jeg valgt at være behersket optimist. Det såkaldte forståelsespapir mellem regeringen og dens støttepartier indeholder et afsnit om handicapområdet, der tydeligt afspejler en erkendelse af, at der er behov for at styrke kvaliteten i indsatsen og retssikkerheden for borgere med handicap. Og på mit nylige møde med den nyudnævnte social- og indenrigsminister, Astrid Krag, oplevede jeg samme erkendelse af situationen.
Sommerens store mediefokus på de igangværende besparelser i Københavns Kommune er et tydeligt eksempel på de udfordringer, som den nye regering skal levere svar på nu og henover de kommende år.
Besparelserne i København er triste og uhyrlige. Sårbare mennesker får besked om at fraflytte deres bolig gennem mange år, dagtilbud og beskæftigelse beskæres til et absurd niveau, og muligheden for socialpædagogisk ledsagelse barberes kraftigt. Det har LEV København og lokale aktivistgrupper kæmpet bravt for at få trukket tilbage, men vi ved endnu ikke, hvor det hele lander.
Men København er slet ikke enestående. Landet over er der gennemført den ene sparerunde efter den anden – med omfattende konsekvenser for borgere med udviklingshandicap og deres pårørende. De mange sager fra blandt andet København har nu også været med til at få Christiansborg-politikernes øjne op for effekterne af besparelserne. Fortællinger fra de borgere, der bliver ramt af besparelserne, gør en stor forskel. De bliver hørt - også inde på Christiansborg.
Konkrete mennesker og fortællinger viser, at der bag de mange tabeller og grafer, som er på bordet i de aktuelle økonomiforhandlinger mellem regeringen og kommunerne, gemmer sig mennesker, hvis tilværelse er helt afhængig af et ordentligt velfærdssamfund.
Kampen mod besparelser på handicapområdet er både en landsdækkende og en lokal kamp. Vi har brug for, at regeringen giver kommunerne langt bedre økonomiske rammer for at levere en rimelig velfærd. Men kampen er også lokal – i handicaprådet, i pårørenderådet, i LEV kredsens dialog med kommunens socialudvalg – for det er her, vi skal sørge for at rammerne omsættes i konkrete forbedringer for mennesker med udviklingshandicap.
I det arbejde skal vi formå både at være i dialog med regering, folketinget og KL – og med lokale politikere og embedsmænd. Vi skal etablere stærke alliancer med lokale græsrødder og aktivister og udnytte de forskellige styrker, vi hver især har. Ja, det bliver et spændende efterår.
Lederen blev bragt i LEV Bladet nr. 5 2019