Rådgivning: Gælder det frie skolevalg også på specialskoler?
Vores datter Amanda skal starte i skole næste år. Kommunen henviser til deres specialskole, men har man egentlig frit skolevalg, når det gælder specialskoler?
Mvh. Henrik og Katrine
Kære Henrik og Katrine
Det frie skolevalg gælder som udgangspunkt også forældre til børn med behov for specialundervisning. Det er en forudsætning for det frie skolevalg, at der er et relevant specialundervisningstilbud på den ønskede skole, og at der er plads.
Hvis I ikke ønsker at benytte det specialundervisningstilbud, som bopælskommunen har henvist jeres datter til, har I mulighed for at vælge et andet specialundervisningstilbud i bopælskommunen eller i en anden kommune. Det valgte skal svare til bopælskommunens tilbud. Det betyder, at man ikke kan vælge et tilbud, som er mere vidtgående. Hvis kommunen for eksempel peger på, at en specialklasse er tilstrækkelig, vil man som forældre umiddelbart ikke kunne vælge en specialskole. Man bruger en pædagogisk-psykologisk vurdering (PPV) til at vurdere behovet. PPV udarbejdes af Pædagogisk Psykologisk rådgivning.
Når der er tale om specialundervisning, skal kommunen mindst en gang årligt revurdere, om behovet stadig er opfyldt, og om tilbuddet er det rigtige til jeres datter. Hvis jeres datters specialundervisningsbehov ændrer sig, kan hun henvises til en anden skole.
Reglerne om det frie skolevalg fremgår af folkeskolelovens § 36 stk. 3 og § 40 stk. 2.
I kan klage over kommunens tilbud til Klagenævnet for specialundervisning, hvis I som forældre ikke mener, at det er tilstrækkeligt til at dække jeres datters behov for specialundervisning. Klagenævnet kan ikke tage stilling til spørgsmålet om frit skolevalg, men kun til om kommunens undervisningstilbud tilgodeser jeres datters behov for specialundervisning.
Mvh Cecilie Damgaard Staur, Levs rådgivning
Spørgsmål og svar blev bragt i Lev Magasinet nr. 7 2020